Hammer Piano Festival

O FESTIVALU

Udruženje građana „HAMMER“ pijanistički festival osnovano je 2021. godine, sa ciljem pokretanja istoimenog festivala klasične klavirske muzike, ali i sa ciljem muzičke edukacije i promocije kulture i umetnosti u Nišu i regionu. Vizija udruženja i organizacionog tima festivala je stvaranje prestižnog festivala klavirske muzike, koji će kulturni sadržaj grada podići na viši nivo i pružiti mogućnost ljubiteljima klasične muzike da uživaju u muzičkim izvođenjima renomiranih pijanista iz zemlje i sveta. Festival je zamišljen kao nova kulturna manifestacija u Nišu, koja promoviše i neguje klasičnu klavirsku muziku, organizovanjem resitala značajnijih domaćih i inostranih pijanista. Ideja festivala je promocija klavirske muzike, koja obuhvata solističke resitale i kamerne sastave sa klavirom kroz različite epohe.
Dolazak na žive nastupe ostvarenih umetnika neizostavan je sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika i studenata, koji na ovaj način direktno prisustvuju stvaranju umeničkog dela. Ostvarenim muzičkim pedagozima, izvođačima, autorima, muzikolozima i muzičkim producentima pruža se mogućnost daljeg umetničkog i stručnog usavršavanja, budući da svako kvalitetno izvođenje može na njih delovati inspirativno. Ljubiteljima klasične muzike i široj publici, nudi se raznovrsan i bogat program festivala, pogotovo u vremenu kada je zbog aktuelne pandemije ponuda kvalitetnog sadržaja znatno smanjena.

LOKACIJA

Koncertno-izložbeni prostor Fakulteta umetnosti u Nišu je izuzetno akustična sala koja ima kapacitet do 250 sedišta. Na prostranoj bini nalaze se dva koncertna klavira (Yamaha, Kawai).
Prostor je opremljen klima rashladnim sistemom i parnim grejanjem, a na raspolaganju je i parking prostor.
Koncertno – izložbeni prostor se nalazi u ulici Knjaževačka 2a, pored Osnovne škole „Njegoš“

TIM FESTIVALA

Stefan Sretić
Osnivač i umetnički direktor
Tihomir Đurković
Finansijski direktor
Stefan Krasić
Reditelj
Anita Milić
Grafički dizajner
Milan Petrović
Prevodilac
Organizator
Udruženje „HAMMER“ pijanistički festival
Sponzori

Grad Niš
Opština Medijana
Rotary Club Niš
Playrix RS
Italijanski institut za kulturu u Beogradu
Francuski institut u Srbiji
Dunav osiguranje

Partneri

Fakultet umetnosti u Nišu
Studentski kulturni centar Niš
Advertise Design
AdverCity
Bello Fiore
Niški kulturni centar

Stavovi izraženi u ovim publikacijama isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Gradske opštine Medijana.