Hammer Piano Festival

PROGRAM
HAMMER PIANO FESTIVAL 2022

OTVARANJE
FESTIVALA

SAVREMENO
STVARALAŠTVO

GODIŠNJICE
VELIKIH
KOMPOZITORA

ZATVARANJE
FESTIVALA

PROGRAM HAMMER PIANO FESTIVAL 2022

OTVARANJE FESTIVALA

6. OKTOBAR
20 ČASOVA
FRANČESKO
LIBETA

klavir (Italija)

SAVREMENO STVARALAŠTVO

7. OKTOBAR
20 ČASOVA
MIRKO
TOPALSKI

kompozitor (Srbija)

ANDRIJA
MAMUTOVIĆ

klavir (Srbija)

GODIŠNJICE VELIKIH KOMPOZITORA

160 godina rođenja
Kloda debisija i
150 godina rođenja
Aleksandra Skrjabina
8. OKTOBAR
20 ČASOVA
SANJA
BIZJAK
klavir (Srbija / Francuska)

ZATVARANJE FESTIVALA

9. OKTOBAR
20 ČASOVA
RITA
KINKA

klavir (Srbija / Francuska)

TAJJ

gudački kvartet (Srbija)

PROGRAM

PROGRAM

Preludium br. 10 u e-molu, op. 3, MTN15

Dvoglasna invencija br. 3 u Des-duru, op. 1, MTN13

Preludium i Fuga br. 1 u c-molu, op. 3, MTN4/5

Dvoglasna invencija br. 1 u C-duru, op. 1, MTN3

Preludium i Fuga br. 2 u c-molu, op. 3, MTN6/7

Menuet br. 1 u G-duru, op. 14
Menuet br. 2 u g-molu, op. 14

Rekvijem za 2020, op. 6, MTN17

Prelid br. 1 u C-duru, op. 2, MTN2

Korona Prelid br. 1 u c-molu, op. 5, MTN12

Preludium br. 6 u d-molu, op. 3, MTN8

Prelid za Aleksandru br. 2 u a-molu, op. 2, MTN21

Preludium i Fuga br. 3 u Des-duru, op. 3, MTN9/10

Tema sa varijacijama br. 1 u C-duru, op. 4, MTN1

MIRKO

TOPALSKI

kompozitor (Srbija)

ANDRIJA

MAMUTOVIĆ

klavir (Srbija)
Photo by Aleksandar Jovanović

BIOGRAFIJA MIRKO TOPALSKI

Mirko Topalski je danju preduzetnik, a preko noći kompozitor i hibridni bubnjar. Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu stekao je master diplomu iz oblasti dizajna zvuka. Ima dugu karijeru kao izvodjač popularne muzike, od kultnog pank benda, Obojeni Program, pa do etno senzacije Sanje Ilića i Balkanike, sa kojim je, između ostalog, nastupao i u Aleksandrijskoj operi. Mirko je osnivač jedne od prvih kompanija za razvoj video igara u Srbiji, Eipix Entertainment, i jedan je od osnivača Srpske asocijacije za razvoj igara, Serbian Games Association. Osnovao je još nekoliko firmi, među kojima se izdvaja Sonic Dune, kompanija za razvoj studijskih uređaja koji se koriste u muzičkoj produkciji. Donedavno radio je kao direktor kompanije Playrix RS, koja je deo grupacije multinacionalnog giganta iz sveta igara – Playrix, a sada priprema teren za novu kompaniju u svetu gejminga.
Takođe je dobitnik mnogih nagrada, od kojih se izdvajaju Ernst & Young Brzorastući preduzetnik 2015. godine i Kapetan Miša Anastasijević 2017. godine. Kao kompozitor deluje u dva stila. To su elektronska i klasična muzika, koje se, za sada, retko prepliću. Elektronska muzika je, najvećim delom, u ambijentalnom stilu Vangelisa i Žara, a nekada je to i 8-bitna muzika, koja podseća na rane video igre. Klasična muzika, koju trenutno piše, je tonalna i, dobrim delom, neo baroknog stila. Cilj za budućnost je sjedinjavanje ova dva stila u nešto novo i jedinstveno. Iza sebe ima više od 50 objavljenih dela u sferi primenjene muzike, većim delom muzike za video igre, a nešto manje za pozorišne predstave, film i reklame. Ovde se izdvaja muzika za video igru Hidden Expedition Smithsonian Hope Diamond, koja je rađena u saradnji sa najvećim kompleksom muzeja na svetu – The Smithsinian Institution iz Vašingtona.
Mirko je veliki ljubitelj naučne fantastike i stripa, pa je zanimljivo pomenuti i da je koautor stripa Lightstep Chronicles, koji je izdala renomirana Američka kuća za strip Dark Horse 2018. godine.

BIOGRAFIJA ANDRIJA MAMUTOVIĆ

Andrija Mamutović rođen je 21. 10. 1990. godine u Nišu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekao u klasi prof. Borivoja Mladenovića. U toku školovanja osvojio je veliki broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije: I nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu (2002, 2004, 2006, 2008, 2010. godine), I nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu (2001, 2003, 2005, 2007, 2009. godine), I nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2002, 2003, 2004. godine). Osnovne i master akademske studije je završio na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Aleksandra Serdara. Tokom studiranja je učestvovao na Takmičenju mladih pijanista u Nišu (I nagrada), takmičenju „Chopin in Memoriam“ u Varni
(IV nagrada), Takmičenju „Ohriski biseri“ (I nagrada), Međunarodnom takmičenju mladih pijanista „Davorin Jenko“ 2014. godine (I nagrada), Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2014. godine (I nagrada). Nastupao je u gotovo svim značajnim koncertnim dvoranama Srbije, kao i u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Americi. Kao solista i kamerni muzičar svirao je na festivalima BEMUS, NIMUS, Constantinus, Evmelia, A – fest, Maj mesec muzike. Svirao je sa Niškim simfonijskim orkestrom koncerte Baha, Mocarta i Šopena i sarađivao sa dirigentima Vesnom Šouc i Milenom Injac. Polaznik je majstorskih kurseva profesora Borisa Kraljevića, Aleksandra Serdara, Jurija Kota, Majkla Leslija, Bruna Kanina i Stefana Kovačevića. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara, sa
temom „Klavirska muzika Johanesa Bramsa u kontekstu razvoja pijanističke umetnosti druge polovine 19. veka: novi tipovi pijanističke fakture u odabranim Bramsovim klavirskim kompozicijama“. Učestovao je u organizaciji naučnog skupa BARTF u organizaciji Fakulteta umetnosti u Nišu 2019. godine. Premijerno je u Srbiji izveo delo „Souffle et Contresoffle“ američkog kompozitora Gregori Mertla. Dobitnik je nagrade fondacije Zografski za promociju dela kompozitora Tomislava Zografskog. Zahvaljući nagradi sa Ohrida, dobio je članstvo u organizaciji EMCY, koja se bavi promocijom mladih umetnika, dobitnika nagrada na internacionalnim takmičenjima. Dobitnik je nagrade fondacije Constantinus za najbolje mlade umetnike Srbije do 18 godina, kao i Povelje Fakulteta umetnosti u Nišu za najboljeg studenta muzičkog odseka.

BIOGRAFIJA ANDRIJA MAMUTOVIĆ

Nastupao je sa violinistom Nemanjom Belejem, violončelistom Bledarom Zajmijem, flautistom Miroslavom Matejkom. Nastupa u klavriskom duu sa pijanistkinjom Minom Krasić. Radi kao docent na klavirskoj katedri na Fakultetu umetnosti u Nišu. Njegovi studenti su dobitnici nagrada na pijanističkim takmičenjima. Učestvovao je u radu žirija na takmičenjima u Zaječaru i Smederevu.