Hammer Piano Festival

BIOGRAFIJA MIRKO TOPALSKI

Mirko Topalski je danju preduzetnik, a preko noći kompozitor i hibridni bubnjar. Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu stekao je master diplomu iz oblasti dizajna zvuka. Ima dugu karijeru kao izvodjač popularne muzike, od kultnog pank benda, Obojeni Program, pa do etno senzacije Sanje Ilića i Balkanike, sa kojim je, između ostalog, nastupao i u Aleksandrijskoj operi. Mirko je osnivač jedne od prvih kompanija za razvoj video igara u Srbiji, Eipix Entertainment, i jedan je od osnivača Srpske asocijacije za razvoj igara, Serbian Games Association. Osnovao je još nekoliko firmi, među kojima se izdvaja Sonic Dune, kompanija za razvoj studijskih uređaja koji se koriste u muzičkoj produkciji. Donedavno radio je kao direktor kompanije Playrix RS, koja je deo grupacije multinacionalnog giganta iz sveta igara – Playrix, a sada priprema teren za novu kompaniju u svetu gejminga.
Takođe je dobitnik mnogih nagrada, od kojih se izdvajaju Ernst & Young Brzorastući preduzetnik 2015. godine i Kapetan Miša Anastasijević 2017. godine. Kao kompozitor deluje u dva stila. To su elektronska i klasična muzika, koje se, za sada, retko prepliću. Elektronska muzika je, najvećim delom, u ambijentalnom stilu Vangelisa i Žara, a nekada je to i 8-bitna muzika, koja podseća na rane video igre. Klasična muzika, koju trenutno piše, je tonalna i, dobrim delom, neo baroknog stila. Cilj za budućnost je sjedinjavanje ova dva stila u nešto novo i jedinstveno. Iza sebe ima više od 50 objavljenih dela u sferi primenjene muzike, većim delom muzike za video igre, a nešto manje za pozorišne predstave, film i reklame. Ovde se izdvaja muzika za video igru Hidden Expedition Smithsonian Hope Diamond, koja je rađena u saradnji sa najvećim kompleksom muzeja na svetu – The Smithsinian Institution iz Vašingtona.
Mirko je veliki ljubitelj naučne fantastike i stripa, pa je zanimljivo pomenuti i da je koautor stripa Lightstep Chronicles, koji je izdala renomirana Američka kuća za strip Dark Horse 2018. godine.