Hammer Piano Festival

PROGRAM
HAMMER PIANO FESTIVAL 2022

OTVARANJE
FESTIVALA

SAVREMENO
STVARALAŠTVO

GODIŠNJICE
VELIKIH
KOMPOZITORA

ZATVARANJE
FESTIVALA

PROGRAM HAMMER PIANO FESTIVAL 2022

OTVARANJE FESTIVALA

6. OKTOBAR
20 ČASOVA
FRANČESKO
LIBETA

klavir (Italija)

SAVREMENO STVARALAŠTVO

7. OKTOBAR
20 ČASOVA
MIRKO
TOPALSKI

kompozitor (Srbija)

ANDRIJA
MAMUTOVIĆ

klavir (Srbija)

GODIŠNJICE VELIKIH KOMPOZITORA

160 godina rođenja
Kloda debisija i
150 godina rođenja
Aleksandra Skrjabina
8. OKTOBAR
20 ČASOVA
SANJA
BIZJAK
klavir (Srbija / Francuska)

ZATVARANJE FESTIVALA

9. OKTOBAR
20 ČASOVA
RITA
KINKA

klavir (Srbija / Francuska)

TAJJ

gudački kvartet (Srbija)

PROGRAM

PROGRAM

Johanes Brams

Klavirski kvintet u f-molu, op. 34

Allegro non troppo
Andante, un poco adagio
Scherzo: Allegro
Finale: Poco sostenuto – Allegro non troppo –
Presto, non troppo

PAUZA

Frederik Šopen
Koncert za klavir i orkestar br. 1 u e-molu, op. 11 (transkripcija za klavirski kvintet)

Allegro maestoso
Romanze – Larghetto
Rondo – Vivace

RITA

KINKA

klavir (Srbija)

Photo by Srđan Doroški

TAJJ

gudački kvartet (Srbija)

BIOGRAFIJA RITA KINKA

Umetnica je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja i dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju („Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu („Šuman”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu („ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu („Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu („Klavirska muzika XX veka”, 1996).
Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu. Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). Snimila je tri kompakt-diska u izdanju kuće „Digital Media Production” (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno el-pi izdanje.
Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A. Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma). Usavršavala se u Njujorku (Džulijard, klasa Đerđa Šandora), koristeći stipendiju Fondacije „Gina Bachauer”, koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta” u Briselu 1987, kao „najperspektivnijem mladom umetniku”. Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala” kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara.

BIOGRAFIJA RITA KINKA

Najnoviji resitalski projekat ostvarila je decembra 2016. u ciklusu „Urednik/umetnik u gostima” Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena, nakon čega je dobila i priznanje za izvođača godine časopisa Muzika klasika. Bila je i na funkciji predsednice Umetničkog saveta „Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.

GUDAČKI KVARTET TAJJ

Ansambl je formiran 1997. godine u Novom Sadu. Od osnivanja do danas deluje u nepromenjenom sastavu: Aleksandra Krčmar Ćulibrk (prva violina), Jovanka Mazalica (druga violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo). Potekle iz iste gudačke, odnosno kvartetske škole, umetnice su vremenom stekle neprocenjivo iskustvo, postepeno pronalazeći sopstveni interpretativni izraz. Uz predani samostalni rad učile su i od istaknutih umetnika na brojnim majstorskim kursevima (članova gudačkih kvarteta „Amadeus“, „Alban Berg“, „Bartók“, „Mediči“, „Janaček“, „Smetana“ i drugih uglednih muzičara) da bi magistarske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu završile u klasi prof. Ladislava Mezeija.
Članice Gudačkog kvarteta „TAJJ“ trenutno su apsolventkinje doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Ištvana Varge (Budimpešta), na kojima isključivo izučavaju muziku XX i XXI veka. Znanje i iskustvo koje su sabrale u oblasti kamerne muzike tri članice sastava danas prenose na svoje studente na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde su profesorke na Katedri za kamernu muziku, dok je Jovanka Mazalica na poziciji vođe drugih violina u Orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta. Protekle dve decenije „TAJJ“ je nastupao više stotina puta na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu (od Hrvatske i Italije, preko Francuske, Nemačke i Holandije, do skandinavskih zemalja), a takođe bio je i gostujući ansambl nekoliko međunarodnih takmičenja.
Uključuje se i u veće kamerne formacije, te s velikim zadovoljstvom sarađuje s najrazličiijim solistima. „TAJJ“ često i rado izlazi iz klasičnog repertoara za gudački kvartet, izvodeći s velikim uspehom ostvarenja savremenih autora, od kojih su mnogi, poput Jasmine Mitrušić, Dorotee Vejnović, Aleksandre Stepanović i, u prvom redu, Aleksandre Vrebalov posvetili svoja dela upravo ovom sastavu. Kvartet je do sada snimio pet samostalnih kompakt-diskova. Zahvaljujući visokom profesionalno-umetničkom radu, koji traje preko dve decenije, Gudački kvartet „TAJJ“ danas zauzima poziciju jednog od vodećih kamernih ansambala u regionu, od početka pokazujući težnju za podređivanjem individualnih osobenosti zajedničkom idealu o jedinstvenosti i stopljenosti kvartetskog zvuka.