Hammer Piano Festival

BIOGRAFIJA SANJA BIZJAK

Okružena muzikom od najranijeg detinjstva, Sanja počinje da uči klavir u svojoj šestoj godini u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Uz prof. Zlatu Maleš, sa kojom muzički odrasta do svoje 12. godine, izuzetno brzo napreduje i sa osam godina izvodi Hajdnov Koncert u D-duru, u sali Kolarčeve zadužbine. Potom sledi niz solističkih koncerata, debi u renomiranoj sali Auditorijuma Luvra, kao i saradnja sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom iz Esena, Ukrajinskim Simfonijskim orkestrom, Orkestrom Vojske Jugoslavije, Gudačima Svetog Đorđa, nastupi u Srbiji, Rusiji, Japanu, Brazilu, Australiji, Francuskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj Republici, Austriji, Italiji, Nemačkoj i Mađarskoj, kao i brojna snimanja za radio i televiziju u tim zemljama.
Iskustvo stiče i na takmičenjima za mlade u Bukureštu, Košicama, Parizu i Novgorodu, sa kojih se vraća sa najvišim priznanjima, a zatim slede i prva nagrada na takmičenju „Černi“ u Pragu, druga nagrada na takmičenju „Horovic“ u Kijevu, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju u Valensiji 2010. godine, kao i treća nagrada na Međunarodnom „Jeunesses Musicales“ takmičenju u Beogradu marta 2019. godine. U dvanaestoj godini Sanja postaje student Pariskog konzervatorijuma u klasi profesora Žaka Ruvijea, kao najmlađa u svojoj generaciji i stipendista francuske vlade. Godine 2004. završava studije u Parizu sa najvišom ocenom jednoglasnom odlukom žirija, da bi školovanje nastavila sa profesorom Aleksandrom Sacem na Akademiji u Gracu i Elisom Virsaladze u Minhenu.
Sanja je bila i stipendista visoke škole Rojal Koledž u Londonu, kao student profesora Dmitrija Aleksejeva do 2013. godine. Takođe se usavršava kod uglednih muzičara, kao što su Moris Burg, Menahem Presler, Ferenc Radoš, Igor Lasko, Feliks Gotlib, Stanislav Počekin i Itamar Golan. Sa sestrom Lidijom osniva 2002. godine klavirski duo, koji sa uspehom nastupa na najznačajnijim festivalima, kao što su BBC Proms u Londonu, Fol Žurne u Nantu i u Tokiju, Rok d’Anteron, kao i BEMUS, NOMUS i SOMUS festivalima u Srbiji. Godine 2005. osvajaju dve specijalne nagrade na takmičenju „ARD“ u Minhenu, što im omogućava nastupe sa najprestižnijim orkestrima – Nacionalni Francuski orkestar, Sinfonia Varsovia, Orkestar francuskog Radija, Britn Sinfonija, Hong Kong Sinfonijeta.

BIOGRAFIJA SANJA BIZJAK

Sanjina diskografska ostvarenja su toplo primljena od strane kritike – njen prvi solistički disk izašao je 2013. godine za francusku diskografsku kuću DiscAuverS sa kompletnim Etidama-Slikama Sergeja Rahmanjinova, dok je Duo Bizjak za francusku kuću Mirare snimio kompletna dela Stravinskog i koncerte Pulanka i Martinua sa Štutgartskom filharmonijom za englesku kuću Onyx.