Hammer Piano Festival

BIOGRAFIJA STEFAN SRETIĆ

Dr um. Stefan Sretić rođen je 13. 5. 1993. godine u Nišu. Nižu i srednju Muzičku školu završio je u rodnom gradu, u klasi profesora Suzane Novaković. Osnovne i master studije klavira završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora mr Aleksandra Serdara, kao najbolji student generacije sa prosečnom ocenom 10. Specijalističke studije klavira završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi profesora mr Aleksandra Serdara sa prosečnom ocenom 10. Doktorirao je 2021. godine na temu „Govor klavira – pijanistička poetika u službi programnosti dela“, u klasi profesora dr Doriana Leljaka, čime je postao prvi doktor umetnosti sa odseka za klavir u istoriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Tokom školovanja, osvojio je mnogobrojne nagrade na republičkim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima: 1. nagrade na Republičkim takmičenjima u Beogradu: 2001. (100 poena), 2003, 2005. (100 poena, Laureat), 2009; 1. nagrade na Međunarodnim Festivalima mladih pijanista u Šapcu 2001, 2002, 2003. i 2004. godine; 1.nagrade na Međunarodnim takmičenjima u Nišu: 2002, 2004, 2006, 2008 (Laureat); 1. nagrada, 100 poena i naziv Laureat na Međunarodnom takmičenju „Gradus ad Parnassum“ u Kragujevcu 2005. godine. Osvaja zapažene rezultate i na području kamerne muzike. Učestvovao je na masterklas seminarima Borisa Kraljevića (Crna Gora), Aleksandra Serdara (Srbija), Hinka Hasa (Slovenija), Sergeja Senkova (Rusija) i Dejvida Vestfola (Sjedinjene Američke Države).
Bio je dugogodišnji stipendista grada Niša kao učenik niže i srednje muzičke škole. Dobitnik je novčane nagrade Fondacije „Sveta Petka“ za postignute rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima 2007. godine. Iste godine dobija i stipendiju ART fondacije i Duvanske industrije Niš. Od grada Niša dobija novčanu nagradu, kao najbolji student Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu u 2013. godini za izuzetan uspeh u toku studija. Dobitnik je „Dositeja“ stipendije za najbolje studente 2014. i 2015. godine, koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Godine 2016. dobija Povelju Univerziteta u Nišu, kao najbolji diplomirani student Fakulteta umetnosti u Nišu.

BIOGRAFIJA STEFAN SRETIĆ

Nastupao je u više gradova u zemlji i inostranstvu. Godine 2005. je svirao na koncertu na Kolarcu kao Laureat Republičkog takmičenja. Godine 2006. je nastupao na Prvom Kraljevskom koncertu na Belom dvoru na poziv Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra, gde je dobio diplomu za umetničko dostignuće i iskazani muzički talenat. Godine 2008. je svirao na koncertima u Makedoniji (Bitolj, Štip, Skoplje). Godine 2014. je nastupio na jubilarnim 40. Niškim muzičkim svečanostima. Sarađivao je sa niškim dirigentima mr Ivanom Mirović, mr Vladanom Karadžovom, mr Zoranom Stanisavljevićem, dr Milenom Injac i mr Miroslavom Ivankovićem. Sa Niškim Simfonijskim orkestrom nastupa na pedagoškim koncertima 2008. godine izvođenjem Mocartovog Koncerta za klavir i orkestar br. 12 u A-duru.
Zatim na otvaranju koncertne sezone 2015/2016. izvođenjem Koncerta za klavir i orkestar br. 2 u c-molu Sergeja Rahmanjinova, a potom i 2018. godine izvođenjem Mocartovog Koncerta za klavir i orkestar br. 20 u d-molu. Godine 2016. je nastupio na 5. „Evmelia“ Internacionalnom festivalu u gradu Volosu u Grčkoj kao solista i u duu sa eufonijumistom Si-Šiangom Linom, izvođenjem dela savremenog japanskog kompozitora Takašija Jošimatsua. Godine 2018. održao je resital i masterklas na temu „Klavirska tehnika i interpretacija“ na Muzičkoj akademiji u Štipu u Makedoniji. Sa baritonom Nikolom Mikićem je 2019. godine održao seriju celovečernjih koncerata u Hrvatskoj. Sa violončelistom Andrijom Petrovićem je 2022. godine održao dva celovečernja koncerta u Leskovcu i Nišu. Kao sekretar žirija, učestvovao je na prvom međunarodnom takmičenju „Konstantin Veliki“, za disciplinu Klavir 2020. godine.
Kao član žirija, učestvovao je na 9. Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu (ULJUS) za disciplinu Klavir 2022. godine. Komponovao je originalnu muziku za pet kratkometražnih filmova: „Mozaik“ (2014), „Kašika“ (2019) u produkciji FDU, „Solčence zahaja“ (2020), „Po suncu hoda (2016), za koji je dobio nagradu za najbolju originalnu muziku na „London Independent Film Awards“ festivalu, i „Otkucaji tišine“ (2015), za koji je dobio nagradu za najbolju originalnu filmsku muziku na „Moondance“ Internacionalnom filmskom festivalu u Bolderu u Koloradu. Komponovao je i numeru „Sećanje“ za album „Nebesko je uvek i doveka“ u izdanju PGP RTS-a, koja je potom bila izvođena u Sava centru u Beogradu i u Narodnom pozorištu u Nišu.

BIOGRAFIJA STEFAN SRETIĆ

Komponovao je muziku za zvaničnu reklamu Akademije umetnosti Beograd, pod sloganom „Maštaj više! Maštaj bolje“. Svoje prvo pedagoško iskustvo stekao je radeći u Muzičkoj školi Niš od 2016. godine kao profesor klavira. Od 2018. godine radi kao asistent na katedri za Klavir na Fakultetu umetnosti u Nišu, a od 2022. kao asistent sa doktoratom. Aktivni je član Mense Srbije.